torsdag 5. oktober 2023

Spørsmål til olje- og energiministeren

 (aldri besvart)

Strømprisene er fullstendig ute av kontroll, og nærmer seg 10 kroner for en kilowattime. Regjeringen har vist seg fullstendig ute av stand til å lytte til folket – både privatpersoner og små og mellomstore bedrifter som melder om store problemer med å håndtere galopperende priser. Det er visst helt umulig å gjøre noe annet enn å lage «støttepakker» for å begrense skadevirkningene – alt annet må «utredes». Det som ikke sies, er at du som olje- og energiminister har et aldeles utmerket redskap i verktøykassen – «Lov om pristiltak». I § 2 står det: Det er forbudt å ta, kreve eller avtale priser som er urimelige. Heller ikke må det kreves, avtales eller opprettholdes forretningsvilkår som virker urimelig overfor den annen part eller som åpenbart er i strid med allmenne interesser.

Spørsmålene blir da:

·       Er ikke en avanse på bortimot 1000% «urimelig»?

·       Er ikke strømpriser som fører til at bønder på Jæren må pløye ned 150 mål med gulrøtter fordi strømmen koster dobbelt så mye som de tjener på gulrøttene «i strid med allmenne interesser»?

·       Er ikke strømpriser som fører til at pensjonister må fryse seg gjennom vinteren og basere kostholdet på kortkokt mat «i strid med allmenne interesser»?

·       Er ikke strømpriser som fører til at bakerier, renserier, spisesteder og annet lokalt næringsliv nærmer seg konkurs «i strid med allmenne interesser»?

·       Er ikke strømpriser som bidrar til ekstrem inflasjon «i strid med allmenne interesser»?

·       Er ikke strømpriser som fører til at glassblåsere og keramikere må stenge ned virksomheten – slik at viktige norske håndverkstradisjoner går tapt – «i strid med allmenne interesser»?

Og siste spørsmål:

Lov om pristiltak § 1 sier: Når det er nødvendig for å fremme en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling, kan Kongen fastsette vedtak om maksimalpriser, minstepriser, prisstopp, prisberegninger, rabatter, maksimalavanser, leverings- og betalingsvilkår og andre bestemmelser om priser, fortjenester og forretningsvilkår.

Det vil altså si at du som olje- og energiminister kan lage forskrift om priskontroll på strøm. Når kommer forslaget til forskrift?

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar