onsdag 4. oktober 2023

Akutt og økende fattigdom

 

Mandag 21. november 2022 hadde Haugesunds Avis en artikkel om Frelsesarmeen og deres frivillige matutdeling annenhver fredag i Haugesund. En frivillighet som det riktig påpekes egentlig er det offentliges ansvar.

 

Køen av folk har doblet seg det siste halve året, matinntaket er redusert. Rødt Haugaland ser denne økningen som en konsekvens av to faktorer:

a.     Tilskuddet til flyktninger er satt for lavt.

b.     NAV fyller ikke sin funksjon som sikkerhetsnett.

Frelsesarmeen har sendt søknad om bistand før jul – og vi håper denne søknaden blir velvillig behandlet.

 

I vårt budsjettforslag for 2023 for Haugesund kommune har Rødt foreslått å sette av 2 millioner til frivillige organisasjoner som driver med matutdeling. Dette fordi det er flere organisasjoner som sørger for matutdeling, og vi ønsker at alle organisasjoner skal ha mulighet til å søke midler.

Vi betrakter dette som et akuttiltak for å forhindre sult her i byen. Imidlertid må det også jobbes systematisk for at fattigdommen og sulten ikke skal øke. Det betinger at stat og kommuner jobber sammen for å lage ordninger som gjør at ingen faller utenfor.

 

I sitt alternative statsbudsjett (ligger ute på rødt.no) har Rødt flere tiltak som vil motvirke fattigdomsutviklingen i Norge. Målet er at ingen skal stå i matkø. Fram til gode nasjonale tiltak er på plass, er kommunene avhengige av de frivillige organisasjonene for å unngå at folk skal gå sultne til sengs hver dag.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar