søndag 1. oktober 2023

En betalt hobby?

Leserinnlegg i Haugesunds Avis:

I Haugesunds Avis lørdag 13. mai bekymrer redaktør Einar Tho seg over framtida som mulig pasient i Karmøy kommune.

Han har nok god grunn til bekymring. Ikke fordi det ikke er nok av folk som ønsker å jobbe innenfor omsorgsyrkene. Men fordi ingen kommuner tar utfordringene med å rekruttere og beholde helsepersonell på alvor. Som Tho sjøl trykket i sin avis denne uka – fagforbundet Delta har vært på heltidsturne i distriktet. 12. mai ble Haugesund kommune kåret til den beste på utlysning av heltidsstillinger for helsefagarbeidere i Rogaland i 2022, og inne på "topp ti-listen" i Norge. Mens landsgjennomsnittet for denne typen stillinger var på 20 prosent i 2022, ble 46 prosent av helsefagarbeider-stillingene i Haugesund kommune utlyst som heltidsstillinger.

Les gjerne artikkelen om igjen. Haugesund kommune som er «best i Rogaland» lyser ut MINDRE enn halvparten av stillingene som heltidsstillinger. Signalet fra kommunene er dermed at som helsefagarbeider skal du enten finne deg i at arbeidsgiver betrakter yrket ditt som en betalt hobby – eller så må du være forsørget (av en oljearbeider?).

I «verdens mest likestilte land» er arbeidslivet fortsatt preget av store forskjeller mellom kvinner og menn. Kvinner er – som oppslaget i Haugesunds Avis synliggjør - overrepresentert blant deltidsarbeiderne og tjener langt mindre i snitt enn menn.  Rødt mener at sekstimersdag vil gi de mange som jobber ufrivillig deltid, i hovedsak kvinner, ei lønn de kan leve av. Mange av de som allerede jobber deltid, og som ikke får høyere stilling eller som ikke orker å arbeide mer, vil få mulighet til full lønn. Dette vil gi svært mange et bedre grunnlag for økonomisk selvstendighet og skape et mer inkluderende arbeidsliv. Og i tillegg vil de ha mulighet til å stå i jobb fram til pensjonsalder.

Karmøy kommune er av motsatt oppfatning; arbeidsforholdene for omsorgspersonell skal gjøres så dårlige som mulig. I sin høringsuttalelse til Helsepersonellkommisjonen sier Karmøy kommune (blant annet):

Staten må legge til rette for økt andel heltid for å mobilisere ledig personellkapasitet. Det må utarbeides nasjonale rammebetingelser innen turnusarbeid som også vil medføre økte helgetimer for alle relevante yrker. Det vil også være nødvendig å innføre økt styringsrett for arbeidsgiver i turnusarbeid for å sikre forsvarlige tjenester for brukerne og et forsvarlig arbeidsmiljø for ansatte.

Tho kan gjerne ta en telefon til Karmøy kommune og høre hvordan kommunen tenker at dette skal bidra til å rekruttere og beholde helsepersonell i kommunen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar