fredag 20. april 2018

Om gass og folkerett



I lederartikkelen 16. april kommer «Haugesunds Avis» med ganske oppsiktsvekkende påstander – og argumenterer friskt og freidig for at stormakter kan ta seg til rette og bombe andre land. Som avisen skriver:
«Aksjonen natt til lørdag var rettet mot Syrias potensial av kjemiske våpen, etter at noen titalls syrere ble drept og rundt 500 skadet i det man mistenker var et gassangrep forrige helg. (…) Det forbudet man i sin tid fikk vedtatt mot denne typen våpen, omtales gjerne som et av de mest vellykkede eksemplene på internasjonal rustningskontroll. (…) Hva skjer med forbudet om et brudd ikke får tydelige følger? Om ingen stilles til ansvar, er risikoen åpenbar for en senket terskel og mer utbredt bruk av de grufulle våpnene fra to verdenskriger. (…)Ved å ha slått ut et forskningssenter og lagring av kjemiske våpen får man tro at muligheten til å bruke kjemiske våpen er tilstrekket svekket, eller i alle fall at Assad-regimet og dets medspillere har oppfattet budskapet bak angrepet.»

USAs, Frankrikes og Storbritannias rakettangrep på Syria ble gjennomført uten dekning i FNs Sikkerhetsråd og uten at Syria hadde angrepet dem. Syria er fullverdig medlem av FN og skulle nyte beskyttelse av FN-traktaten. Angrepet var derfor en krigsforbrytelse og en forbrytelse mot menneskeheten. At «Haugesunds Avis» viser forståelse for krigsforbrytelser er direkte forstemmende.

Pentagon hevder at de bombet Barzeh-anlegget der de påstår at kjemiske våpen blir produsert eller lagret. Barzeh-anlegget er tidligere blitt kontrollert av OPCW uten at de har funnet antydninger til kjemiske våpen der. Har «Haugesunds Avis» reflektert over hva som skjer dersom man bomber kjemiske våpenlagre på denne måten? Har det falt «Haugesunds Avis» inn at de giftige kjemikaliene sprer seg med vinden og uunngåelig vil ramme uskyldige sivile? Nå skjedde heldigvis ikke dette – noe som tyder på at det IKKE var kjemiske våpen der.

Den åpenbart riktige metoden for å behandle mistenkte kjemiske våpenlagre og produksjonssteder er å sikre adgang for internasjonale inspektører, slik at eventuell ulovlig våpenproduksjon kunne avsløres en gang for alle. Bruk av kjemiske våpen er brudd på folkeretten og blir ansett som krigsforbrytelser.

Rødt mener at krigsforbrytelser skal etterforskes, og de ansvarlige skal stilles for krigsforbryterdomstolen og dømmes etter gjeldende internasjonal rett.

«Haugesunds Avis» er visst av den oppfatning at man må bryte folkeretten for å bevare den?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar